De afgelopen drie jaar heeft u in Het Behouden Huis in Oudkarspel regelmatig kunnen genieten van vaak heel mooie en interessante exposities van amateurkunstenaars uit de regio. Dit leuke initiatief wordt zowel door de bezoekers als de kunstenaars zelf bijzonder gewaardeerd.

De komende maanden is het weer tijd voor een nieuwe expositie in Het Behouden Huis. Dit keer laten schilder Peter Elias en fotograaf Karin Kuik uit Purmerend van december tot en met februari een keur van hun werk zien.

Peter Elias maakt vooral abstracte schilderijen in acrylverf aangevuld met andere materialen. Hij werkt vanuit zijn gevoel. Vorm en kleur staan centraal in een krachtige penseelvoering.
Peter begon in 2005 met tekenen en schilderen bij Cultuurhuis Wherelant in Purmerend. Vanaf 2006 is hij zich gaan toeleggen op het acrylschilderen. Tot 2009 onder leiding van Wherelant-docent Jimmy Mendizabal en vanaf 2009-2011 bij de Purmerendse schilder Kees Kasbergen.
Vanaf 2012 schildert Peter vooral abstracte werken. Twee jaar lang volgde hij hiervoor lessen bij Patricia Schor van Wherelant. In de periode 2008-2013 heeft Peter ook elke zomer o.l.v. Leo Musch een week in het Franse Beauregard grensverleggend geschilderd. De laatste vijf jaar is hij een enthousiaste deelnemer aan de Kunstroute in Purmerend.

Karin Kuik heeft in haar fotografie bijzondere aandacht voor het abstraheren van beeldende aspecten zoals vorm, kleur, ruimte en licht. In de natuur is zij vaak op zoek naar de structuur. Thema’s zijn aarde, water, planten en dieren. Bij gebouwen en stillevens staan lijnen, maar ook verval en kleuren centraal.
Van 1990 tot 1999 was zij actief als amateurfotograaf, o.a. bij fotoclub Brandpunt in Purmerend en als lid van de Fotobond. Ze nam deel aan diverse fotowedstrijden van de Fotobond en had diverse exposities, onder meer een rondreizende expositie over de Sovjet Unie langs alle bibliotheken in Noord-Holland en de expositie Een ander gezicht in Wijkcentrum ’t Noot in Purmerend. Fotografie heeft altijd haar warme belangstelling gehouden, maar beperkt zich nu vooral tot reisfotografie.
Karin is een veelzijdige kunstenares. Zij is naast een meer dan verdienstelijke beeldhouwster ook thuis op het terrein van tekenen, schilderen en druktechnieken. Af en toe pakt zij dit onder de noemer Natuurschilderingen weer op; in Het Behouden Huis zijn enkele van haar recente werken te zien.

Deze expositie is zeker de moeite waard om even binnen te wippen bij Het Behouden Huis aan de Dorpsstraat 850 in Oudkarspel; u bent van harte welkom en  de toegang is vrij.