Elke eerste vrijdagavond van de maand kun je om 20.15 uur genieten van een mooie film in de Grote zaal van Het Behouden Huis.

Vrijdag 3 mei vertoont Het Behouden Huis een satirische komedie die zich afspeelt tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog.

We volgen een tienjarig Duits jongetje wiens wereldbeeld verandert zodra hij ontdekt dat zijn alleenstaande moeder een Joods meisje op hun zolder verstopt. Met alleen zijn idiote en denkbeeldige vriend Adolf Hitler aan zijn zij, moet het kind zijn blinde vlek van nationalisme onder ogen zien.
Het manneke doet niets liever dan de hele dag in zijn uniform rondlopen, waarbij een langgekoesterde droom in vervulling gaat zodra hij zich bij het trainingskamp van de Hitlerjugend mag melden. Het kamp wordt geleid door een aan lager wal geraakte, gedegradeerde kapitein. Op zijn eerste dag ontdekt de knul meteen dat er niet bepaald een bloeddorstige nazi in hem schuilt, want hij haakt af wanneer hem gevraagd wordt een onschuldig konijntje de nek om te draaien. Als hij vervolgens wil bewijzen dat hij wél geschikt is, blaast hij zichzelf op met een handgranaat. Na zijn herstel wacht dan ook een oneerbaar baantje als postbezorger bij het kantoor van de Hitlerjugend in zijn woonplaats. Zijn moeder vindt het stiekem helemaal niet erg dat haar zoon is ‘afgekeurd’. De oorlog mag voor haar zo snel mogelijk afgelopen zijn.
Aanvankelijk ligt in deze rolprent de nadruk op de humor. Daarbij zijn sommige vondsten hilarisch, andere komen wat minder uit de verf. Het draait hier echter niet om flauwe of harde grappen, maar om satire – en die werkt goed! De film verandert van toon wanneer de knul het Joodse onderduikmeisje ontdekt en maakt mooi duidelijk hoe de indoctrinatie bij kinderen werkt, maar ook hoe deze weer kan worden afgebroken. Van nature oordelen kinderen niet; het zijn de regels en patronen die volwassenen hen opleggen die bepalen hoe zij de wereld om hen heen zien. Het is mooi om te zien hoe dat beeld langzaam maar zeker afbrokkelt en de kinderen elkaar leren te vertrouwen.
In de tweede helft van de film staat de humor intussen op het tweede plan – alleen een op Herr Flick (‘Allo ‘Allo’) gebaseerde Gestapo-officier zaait nog even de nodige hilarische onrust – en is er ruim baan voor het drama met enkele mooie, indringende scènes. Na de flauwigheden in het begin, weet de film hier wel degelijk te ontroeren. De diepere boodschap dat liefde en goedheid het altijd wint, is sterk aanwezig. Humor die we als mensheid hebben ontwikkeld als het beste therapeutische hulpmiddel. Het haalt de verkrampte spanning van de heftigste onderwerpen af.

Vrijdag 3 mei, aanvang 20.15.
Speelduur 1 uur en 48 minuten. Er is een pauze.
Toegang € 8,50 per persoon, inclusief een pauzedrankje naar keuze.
Kaarten te reserveren door te mailen aan gerfreriks@gmail.com of u kunt uw kaartje tijdens openingstijden kopen aan de bar van Het Behouden Huis, de kassabon is dan uw toegangsbewijs en inwisselbaar voor een drankje geheel naar keuze! (Aan te bevelen, want zoals eerder bleek, vol-is-vol).

NB. Gezien de beperkte filmrechten mogen in openbare aankondigingen geen filmtitel of acteursnamen worden vermeld. Deze informatie kan desgewenst wèl via bovenstaand e-mail adres van Ger worden verkregen!

Back To Top