In januari dit jaar publiceerde het Nieuwsblad Dijk en Waard een uitgebreid interview van Suzanne Langedorff met onze voorzitter Anne Oostenveld over de afgelopen 10 jaar.

10 jaar Het Behouden Huis: ‘Het geloof in dit plan heeft ons er doorheen gesleept’

do 25 jan, 15:06

OUDKARSPEL – Het Behouden Huis in Oudkarspel opende officieel haar deuren in mei 2014 en viert dit jaar haar 10-jarig jubileum als dorpshuis. Voorzitter Anne Oostenveld blikt terug op een decennium van groei en uitdagingen.

Voorzitter Anne Oostenveld blikt terug op 10 jaar Behouden Huis

De eerste plannen voor dit ontmoetingspand ontstonden al in 2009, toen de toenmalige gemeente Langedijk overwoog om het oude schoolgebouw uit 1874 te slopen en op die plek appartementen te bouwen. Een groep bewoners, gedreven door diverse motieven, kwam in opstand. “Dat lieten we natuurlijk niet zomaar gebeuren,” zegt Anne stellig. “De school heeft honderd jaar lang onderwijs geboden aan schoolkinderen, met klassen soms zo groot als 50 leerlingen. Het gebouw werd gezien als waardevol erfgoed, en de wens ontstond om het te behouden met zijn oude bestemming. Bovendien wilde Oudkarspel een thuis bieden aan het verenigingsleven en een ontmoetingsplaats creëren voor diverse activiteiten, waar men overdag altijd welkom is voor een kop koffie.”

De weg naar realisatie was niet zonder uitdagingen. In 2012 deed de gemeente een voorstel aan de inmiddels opgerichte stichting Hart van Oudkarspel om binnen een jaar aantoonbaar te maken dat er voldoende financiële middelen beschikbaar waren om het gebouw volledig te restaureren. Het benodigde bedrag werd geschat op 600.000 euro. “Soms dacht ik in een slechte bui dat de ambtenaren ons wilden ontmoedigen door het onmogelijke te vragen, maar tegelijkertijd gaf het ons vleugels. We geloofden allemaal heilig in dit plan, en dat geloof heeft ons erdoorheen geholpen. Met slimme strategieën, waaronder de inzet van vele vrijwilligers en creativiteit in de boekhouding, ontvingen wij in de zomer van 2013 de sleutel,” lacht Anne. Nog geen week later begon de verbouwing, en op 24 mei 2014 werd Het Behouden Huis officieel geopend.

Voorzitter
Anne is sinds het eerste uur volledig toegewijd aan Het Behouden Huis. In 2019 nam hij bewust afstand van zijn functie als voorzitter om een nieuwe kijk op de organisatie te bevorderen. Yvonne Rep nam het stokje over voor een termijn van 4 jaar. “Na haar periode stonden we zonder voorzitter, en kamen ze weer bij mij terecht. Hoewel ik in de tussentijd nog wel betrokken was bij het dorpshuis, besloot ik de functie tijdelijk op me te nemen. Momenteel zijn we nog actief op zoek naar een nieuwe voorzitter,.” vertelt Anne.

Activiteiten
Met bijna 100 vrijwilligers staat de organisatie nog steeds klaar. “Niemand van ons ontvangt een vergoeding. Het belangrijkste is dat mensen het oprecht leuk vinden om zich in te zetten voor de gemeenschap,” zegt Anne. “Ons doel om een ontmoetingsplaats te creëren met diverse activiteiten en oog voor de inwoners is volop behaald. De activiteiten die we bieden zijn voor iedereen toegankelijk. Voor elke doelgroep is er wel wat te doen. Zo organiseren we ‘Muziek op Zondag’, filmavonden, ‘Het Huisdiner’, klaverjassen, ‘Doet en Ontmoet’ en nog veel meer.” Het volledige aanbod is te vinden op behoudenhuisoudkarspel.nl.

Veel van deze activiteiten zijn gestart door de activiteitencommissie, waar momenteel vrijwilligers voor worden gezocht. “Het is een uitdaging om steeds nieuwe activiteiten te bedenken die aansluiten bij de huidige behoeften. Daarom roept het bestuur creatievelingen op die leuke activiteiten willen organiseren, inclusief alles wat daarbij hoort. Als je hieraan wilt bijdragen, stuur dan een bericht naar info@behoudenhuisoudkarspel.nl.

Mocht je als tijdelijke vrijwilliger willen helpen, kan dat ook. We bouwen momenteel aan een nieuwe schuur waar wat extra handen ook heel erg welkom zijn.”

Regthuis
In 2019, toen Het Regthuis te koop werd aangeboden en Stichting Langedijker Verleden dreigde haar museum te verliezen, kwam de stichting Hart van Oudkarspel opnieuw in actie met de gedachte ‘Dit kunstje hebben wij eerder gedaan!’. Inmiddels is dit een prachtige locatie om te trouwen, en op zondagmiddag is het museum geopend voor bezoek.

Toekomst
“Na 10 jaar is het logisch om even terug te kijken. Wat we destijds geloofden en hoopten, hebben we gezamenlijk kunnen verwezenlijken. We ontvangen nu wekelijks zo’n 800 mensen in het dorpshuis met diverse activiteiten, en dat is prachtig.” vertelt Anne trots. “Voor de toekomst is het essentieel dat we blijven luisteren naar de behoeften en hierop kunnen inspelen

Back To Top