In de maanden maart, april en mei hangt de Grote zaal van Het Behouden Huis vol met de prachtige en kleurrijke schilderijen van Mohammad Ismail.

Mohammad komt van oorsprong uit het Noord-Irakese Koerdistan en woont sinds 15 jaar in Nederland, samen met zijn vrouw en 3 kinderen. Hij is al bijna 30 jaar professioneel kunstenaar met een breed aandachtsgebied, variërend van tekenen, schilderen tot beeldhouwen en conceptuele kunst in de vorm van performance, objecten, installaties, video en fotografie. In 2015 studeerde Mohammad af aan de Rietveld Academie, een opleiding die hem naar eigen zeggen enorm verrijkte als kunstenaar. Zijn werk kenmerkt zich – naast een zeer rijk kleurgebruik – door de thematiek die een sterke maatschappelijke en menselijke betrokkenheid laat zien.

Tekenen is al sinds mijn vroegste jeugd mijn grote passie. De eerste herinneringen die ik heb uit mijn jonge jaren zijn dat ik tekende en kleurde. Met tekenen en kleuren uitte ik mijn gedachten en gaf deze zo vorm. Hierdoor heb ik een talent ontwikkeld om alles wat mij emotioneel en fysiek bezighoudt met tekenen en schilderen vorm te geven en een plaats te geven. Dat werkt zeer goed voor mij. Het is niet gemakkelijk te zeggen hoe mijn kunstcarrière zal verlopen maar wat ik wel weet is dat ik kunst wil scheppen in diverse vormen. Als tiener had ik plezier in het bestuderen van de anatomie van mensen, dieren en dingen, ik denk dat ik hiermee buiten officiële studie ’s om hele waardevolle kennis heb opgedaan. Op een bepaald moment begon ik met het verzamelen van afvalmateriaal en stapte ik van tekenen over op het maken van kunst uit dit afvalmateriaal: recycle kunst noemde ik het. Een van mijn recente werken is een soort van installatie gemaakt van afval materiaal. Hedendaagse kunst vind ik ook mooi om te bestuderen en te creëren. Ik heb ook vele beeldhouwwerken gemaakt en tentoongesteld op diverse podia. Ik voel mij niet gebonden aan de klassieke ideeën over kunst en het maken van kunst. Ik wil graag mijn vrijheid behouden en in vrijheid werken aan kunst in welke vorm en met welk materiaal dan ook. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik eerlijk ben in mijn gedachten en werk. Ik droom vaak van een toekomst als kunstenaar en het maken van een schitterend kunstwerk.

Tot en met mei ben je van harte welkom in Het Behouden Huis om het werk van Mohammad Ismail te bekijken en te genieten van zijn kleuren en zijn verbeelding.