Elke eerste vrijdagavond van de komende maanden wordt de Grote Zaal van Het Behouden Huis omgetoverd tot een intiem filmtheater met een gevarieerd en aantrekkelijk filmaanbod. Dus reserveer deze avonden maar alvast in je agenda.

Voor de komende eerste vrijdagavond – dat is dus 5 april– staat de film Walk the line op het programma.

Zanger. Rebel. Verstoteling. Held. ‘Walk the Line’ schetst het beeld van een man die zijn agressie, zijn drugsverslaving en de verleidingen die bij zijn sterrenstatus hoorde, oversteeg en uitgroeide tot een icoon. Deze film vertelt het verhaal van country-legende Johnny Cash (vertolkt door Joaquin Phoenix), die zich door de donkerste periode van zijn leven worstelde dankzij de passionele liefde tussen hem en June Carter (vertolkt door Reese Witherspoon), een passie die heel hun leven een inspiratiebron is geweest. Dit aangrijpende verhaal is doorspekt met zaken als dood, liefde, verraad en geluk. Thema’s die steeds de kracht hebben uitgemaakt in de songs van Cash. ‘The man in black’ heeft het zelf net nog meegekregen dat regisseur James Mangold op basis van zijn autobiografie een film over hem zou gaan maken, hij was enthousiast over het script. In 2003, zo’n twee weken voordat zijn minnares June plotseling stierf (de al langer zieke Johnny volgde vier maanden later) heeft Mangold hen nog een bekentenis over een ‘one night stand’ ontfutseld, nu een belangrijk moment in de film. Hun relatie was destijds een ‘ring of fire’ volgens de fameuze song van June Carter. In Walk the line blijkt het podium vele malen romantischer dan het bed. De film steunt op die optredens van de hoekige, duistere Phoenix en zijn tegenpool: de kordate, energieke Witherspoon die allebei zèlf zingen. Muziek en blikken smeden fraai aaneen wat achter de coulissen in wezen ver uit elkaar ligt, tot God en geloof ook daar uitkomst zullen brengen. Jawel, een ‘match made in heaven’.

De voorstelling begint om 20.15 uur en duurt – met een kleine pauze – tot ongeveer 22.45 uur. Daarna is er ook nu weer voldoende tijd om nog even lekker na te genieten aan de bar. De entree kost 6 euro per persoon en de kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar aan de balie van Het Behouden Huis of bij aanvang van de voorstelling aan de zaal.