6 september

Intouchables 

(2011, Frankrijk – waargebeurd / komedie / drama – 1 uur 52 min.)

Miljonair Philippe (Francois Cluzet) is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss (Omar Sy) woont daar ver vandaan, in een van de achterbuurten. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippe’s stijve huishouden binnen de kortste keren op z’n kop. Maar ook Driss’ leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Een bijzonder intelligent script, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, toont een zeldzaam eerlijk portret van twee op het oog onmogelijke vrienden. De film nodigt uit tot schaterlachen en laat tegelijkertijd de pijn voelen van iemand met een lichamelijke handicap of een sociale achterstandspositie. En dan is er nog de waanzinnig mooie soundtrack. Ongekende klasse!

 

4 oktober

Gran Torino

(2008, VS – drama – 1 uur 56 min.)

Het leven van de gepensioneerde monteur Walt Kowalski bestaat uit doe-het-zelven, bier drinken en de maandelijkse knipbeurt bij de kapper. Hij is een verbitterde veteraan van de Koreaanse oorlog die zijn geweer in de aanslag houdt. Sinds zijn vrouw is overleden valt er voor hem weinig meer te genieten van het leven. Behalve zijn hond Daisy vertrouwt hij niemand genoeg om zijn zonden tegen op te biechten. Zijn buren zijn verhuisd of overleden. De nieuwe buren zijn immigranten uit Hmong waar hij een gruwelijke hekel aan heeft. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen… Een indrukwekkende film van èn met Clint Eastwood.

 

1 november

De wilde stad

(2018, Nederland – Documentaire – 1 uur 25 min.)

Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het ís natuur. Met duiven, ratten, reigers, katten, vossen, vissen, insekten, bomen, planten en alle andere ongeziene inwoners van Amsterdam. Met in de hoofdrol de filmkater Abatutu, een rasechte stadsbewoner. Hij houdt van de stad, weet elk plekje te vinden en kent zijn bewoners, zowel dieren als mensen. Eten of gegeten worden, liefdesperikelen, het nieuwe leven dat in alle uithoeken continu ontluikt, het komt allemaal aan bod. Een prachtige natuurfilm, anders dan alle andere in dat genre. Absoluut óók mooi, indrukwekkend en leuk voor wie normaal gesproken minder met natuurfilms heeft!

 

6 december

Bohemian Rhapsody

(2018, Engeland – Waargebeurd / muziek / drama – 2 uur 15 min.)

‘Bohemian Rhapsody’ is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische songs en revolutionaire geluid, net als Mercury’s uit de hand gelopen levensstijl welke bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Daarnaast zien we hun triomfantelijke reünie aan de vooravond van Live Aid, met een levensbedreigend zieke zanger, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt.

 

3 januari

A Star is born

(2018, VS – Drama / muziek / romance – 2 uur 16 min.)

‘A Star is Born’ vertelt het verhaal van Jackson Maine (Bradley Cooper), een in verval rakende country-ster. Hij ontdekt het onbekende talent Ally (Lady Gaga). De twee krijgen een liefdesverhouding en Jack probeert Ally in de schijnwerpers te krijgen. Wanneer dit lukt, krijgt Jack zelf moeite met het feit dat hij steeds meer in de schaduw komt te staan. De eerste verfilming van deze klassieker dateert uit 1937, in 1954 verscheen de versie met Judy Garland en James Mason en in 1976 speelden Barbra Streisand en Kris Kristofferson de hoofdrollen. Des te knapper dat Gaga hier een verpletterende indruk achterlaat, zij is natuurlijk een rasartiest en dat komt voor deze rol uitstekend van pas. Ze maakt van Ally een volstrekt geloofwaardig personage, zowel als uitstekend zangeres die opgeslokt wordt door commerciële monsters in de muziekwereld als in haar nooit aflatende liefde voor Jack.

 

7 februari

Frozen river

(2008, Canada – Crime / Drama – 1 uur 37 min.)

Frozen River vertelt het verhaal van Ray Eddy, een moeder die met haar twee kinderen in een versleten woonwagen woont. Nadat haar aan alcohol verslaafde man er vandoor is gegaan met het geld, neemt Ray het heft in eigen handen. Ze krijgt te maken met de Mohawk smokkelaar Lila Littlewolf. Ray en Lila werken tegen hun zin in samen, beiden hebben hun dringende redenen om te doen wat ze doen. Samen smokkelen ze illegale immigranten in de achterbak van Ray’s auto de grens over. Elke rit brengt 1200 dollar op. Tijdens deze ritjes leren de vrouwen elkaar en hun geschiedenis kennen. Prachtige ‘kleine’ film.

 

6 maart

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

(2013, Zweden – komedie / avontuur – 1 uur 54 min.)

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, maar de jarige krijgt het op zijn heupen en vertrekt kort voordat het feest losbarst. De tijd die hem rest kan hij beter besteden en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Allan begint aan een roadtrip waarbij hij van het ene in het andere avontuur terecht komt. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue. Dwars door het pittoreske Zweedse platteland tuft een oude gele circusbus met aan boord o.a. een 100-jarige explosieven expert en een jonge vrouw die graag een geweer pakt als de situatie er om vraagt. En in de laadruimte zit bovendien een heuse olifant… kortom, absurd is hier het toverwoord!

 

3 april

The Best Exotic Marigold hotel

2011, Engeland – komedie / drama / romance – 2 uur 4 min.)

Een zevental gepensioneerde Britten vertrekt naar het goedkope en exotische India. Al snel blijkt het luxe Marigold Hotel, dat ze geboekt hebben, een misleiding te zijn en een stuk minder luxe te zijn. Ondanks alles wordt het een onvergetelijke reis. Een hartverwarmende film waarin o.a. Judi Dench, Bill Nighy, Maggie Smith, Tom Wilkinson en Dev Patel bewijzen dat plezier en levenslust van alle leeftijden is!

 

1 mei

One flew over the cuckoo’s nest

(1975, VS – drama – 2 uur 13 min.)

De rebelse McMurphy (Jack Nicholson) denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd keert zijn plan echter tegen hem. Hij botst daar al snel met de autoritaire zuster Ratched (Louise Fletcher) die het instituut met ijzeren hand leidt. Aanvankelijk werkt zijn plannetje, zichtbaar geamuseerd speelt hij poker met zijn medepatiënten of hangt wat rond op het basketbalveldje, maar gaandeweg wordt zijn frustratie over Ratcheds regime steeds groter en probeert hij de gezagsstructuur te doorbreken door middel van provocaties. Vooral tijdens de groepstherapiesessies komt de zich oplopende spanning tot uiting: McMurphy wil op tv naar honkbal kijken, Ratched stelt een stemmingsronde voor onder de patiënten – maar hoeveel stemmen McMurphy ook weet te verzamelen, de tv gaat tot zijn ergernis niet aan. De woede-uitbarsting die volgt had alleen door Nicholson gespeeld kunnen worden. Ook met o.a. Scatman Crothers, Danny DeVito en Christopher Lloyd won de film de vijf ‘grote’ Oscars, iets wat slechts een heel enkele keer voorkomt.

 

5 juni

Little Miss Sunshine 

(2006, VS – komedie / drama – 1 uur 41 min.)

De zevenjarige, mollige, brildragende Olive wil graag de Little Miss Sunshine schoonheidswedstrijd winnen. Samen met haar grofgebekte opa, die uit het bejaardentehuis is geschopt wegens drugsgebruik, is ze aan het oefenen geslagen. Ondertussen worstelt de rest van het excentrieke gezin met tal van andere problemen. Toch stapt de moeizaam functionerende probleemfamilie gezamenlijk in hun gele Volkswagenbusje om op weg te gaan naar de wedstrijd en de droom van Olive te verwezenlijken. Een vaak hilarische tragi-komedie met o.a. Toni Colette, Steve Carell, Greg Kinnear, Alan Arkin en Paul Dano. De ijzersterke boodschap is niet echt opzienbarend, maar wordt slechts zelden verwoord zoals hier door ome Frank: “Do what you love and fuck the rest.”